Renovering
2024-02-29 [id 4.6.1]
Renovering
Den här informationen har gjorts tillgänglig öppet eller publikt i syfte att tillkommande köpare av bostadsrätt i föreningen, innan köpet ska vara informerad om de regler föreningen har beträffande renoveringar.
Innan renoveringsarbete påbörjas ska en renoveringsanmälan lämnas till styrelsen.
I samband med detta får medlemmen viktig information avseende renoveringsarbeten.
Mindre renoveringar som tapetsering, målning, byte av golv, vitvaror (undantag spisfläkt) eller snickerier kräver inget godkännande från styrelsen.
Mer omfattande förändringar t ex borttagning av vägg, rördragning i kök/badrum, renovering av badrum (våtutrymme), installation av jacuzzi/bubbelbad eller byte av spisfläkt kräver styrelsens godkännande.
Även så kallad "utblåsning" av lägenhet, dvs totalt borttag av all inredning, för att ersätta den med ny inredning, måste anmälas till styrelsen. Erfarenheten har visat att sådan anmälan behövs.
VIktigt att veta.
- Spisfläkt med egen motor är inte tillåten eftersom fastigheten har centralfläkt.
Montering av fläkt med egen motor stör ventilationen och kan leda till att os från stekning m.m. tränger in i andra lägenheter.
Kåpa med manuellt spjäll (originalutförande), kåpa med elektriskt spjäll och kolfilterfläkt med återcirkulation i lägenheten är tillåtna.
- Gasolhäll är inte tillåten i lägenheten på grund av brand- och explosionsrisk.
- Betongbjälklagen i fastigheten är tunna och det finns risk för skador på underliggande
lägenhet vid renoveringsarbeten. Tydligast är detta vid flytt av golvbrunn i badrum.
Installation eller förändring av el-installationer, VVS eller ventilation ska utföras fackmannamässigt.
Vid renovering av badrum är det obligatoriskt att byta ut den gamla golvbrunnen till en ny om golvbrunnen är från tidigare än år 1990. Se branschföreningens information. De tre husen på Ludvigsbergsvägen 22 stod färdiga 1979.
För grannsämjans skull meddelar vi varandra omständigheterna kring våra renoveringar. Det kan ske genom att meddela renoveringens startdatum och beräknat slutdatum, buller m.m. på anslagstavlan i entrén.
Observera, ni som bor i en 3:a
Risk för vattenskada – Ditt ansvar.
Vi har haft flera incidenter med vattenskada/läcka orsakat av att man borrat i en vägg för att sätta upp en spegel, en tavla eller liknande väggmontage.
Detta gäller alltså 3-rumslägenheterna och väggen i hallen till höger om entrédörren (inifrån sett). I den väggen finns det bl.a. en vattenledning som går in till gästtoaletten i angränsande 4-rummare.
Vi har därför infört ett förbud att borra i nämnda vägg.
Detta innebär att om en vattenskada skulle uppstå på grund av borrning i väggen så kommer lägenhetsinnehavaren att anses som vållande genom oaktsamhet och därmed ansvarig att stå kostnaden för reparation av skadan.
Om en åtgärd med borrmaskin är absolut nödvändig så ska styrelsen kontaktas.
Klicka för att förstora.